Soms voelen we ons angstig of overweldigd zonder een duidelijke reden. Ons hoofd gaat dan automatisch op zoek naar antwoorden, maar vaak vinden we geen logische verklaring. Dan heb je te maken met iets dat dieper ligt en veel ouder is – of liever gezegd, veel jonger. Wat we waarschijnlijk ervaren is de angst en pijn van ons innerlijke kind, dat zich vastklampt als een klein, bang diertje ergens in ons lichaam.
Je zoekt wanhopig met je gedachten, je rent naar alle hoeken van je leven en verzamelt alles wat er mis is. Je stopt het in je rugzak, trekt hem aan en als je nog meer vindt, prop je het in je broekzakken. Je beklaagt het leven en jezelf omdat alles zo zwaar voelt. En dat is het ook. Het leven kan je breken en uitspuwen. Maar dat betekent niet dat je alles moet dragen. Sommige dingen moet je dichtbij houden, terwijl andere dingen afgedaan en achtergelaten mogen worden. Je hoeft het verleden niet te bedekken onder een laag angst.
Je alarmbellen gaan af omdat er ooit iets gebeurd is dat je niet kon verwerken. Dit heeft geleid tot een overbelasting van je systeem en heeft zich daarom vastgezet in je lichaam, waar het signalen blijft afgeven. Nu zoek je naar een oorzaak van die pijn en angst van toen, in het heden. En als je zoekt, zul je vinden. Er zijn altijd dingen te vinden die niet goed zijn of nog beter kunnen.
Als je voortdurend zoekt naar wat er niet goed is in je leven, voel je je snel een slachtoffer van het leven. “Waarom voelt mijn leven zo zwaar terwijl ik niet goed weet waarom… Ik heb het toch goed? Héb ik het dan wel goed? Blijkbaar zit ik niet op het goede pad, als ik me zo rot voel?” Er ontstaat voortdurend twijfel en slachtofferschap, waardoor je lijdt onder het leven.
Wat je nodig hebt, is om dat kleine, bange kind in je armen te nemen en te zeggen wat het zo graag wil horen: “Ik ben er voor jou en ik zal nooit weggaan.” Houd het vast en rouw om wat het heeft moeten doorstaan. Als het voldoende gezien, gehoord en gevoeld is, hoef je niet meer te lijden onder het verleden.
Als dat deel van jou niet gezien en erkend wordt, zal er een ander deel in je opstaan, vaak heel onbewust, dat zich opwerpt als beschermvrouwe of -heer. Als een allesverslindend monster blijft het zoeken naar wat er mis is in de buitenwereld, om ermee af te rekenen. Maar het vindt daar niets dat de enorme angst goed kan verklaren. Vervolgens keert het zich tegen het bange kleintje zelf: “Waarom ben jij eigenlijk zo bang, dat is toch niet nodig?” Ja, denkt het kleintje, waarom ben ik eigenlijk zo bang? En de Schaamte wordt geboren en legt zich bovenop de angst.
Vervolgens durf je de angst die je voelt vanbinnen niet meer te laten zien. Veel mensen raken verstrikt in dit innerlijke conflict en raken het contact met hun kern kwijt. Vaak ben je je wel bewust van wat er gebeurt, maar is het toch lastig het te veranderen. De neurale paden in je hersenen zijn dan diep ingesleten, waardoor je telkens terugschiet in oude patronen.
Hypnotherapie kan helpen bij het verkennen van je binnenwereld en het bewust worden van de verschillende delen in jezelf. In hypnose kun je in een staat van geconcentreerde focus naar binnen keren en contact maken met de delen die tegenover elkaar staan. Dit kan een dieper inzicht geven in de dynamiek van het innerlijke conflict.
In hypnotherapie wordt er vaak gebruik gemaakt van beelden en metaforen om de verschillende delen te verbeelden en te begrijpen. Zo kan bijvoorbeeld het beschermende deel dat zich opwerpt als een allesverslindend monster, worden verbeeld als een draak. Het bange kleintje kan worden verbeeld als een vogeltje dat zich verstopt in zijn nestje.
Door het verkennen van deze delen en het begrijpen van hun onderlinge dynamiek, kan het innerlijke conflict worden bijgelegd en kan er meer balans ontstaan. De hypnotherapeut kan helpen om de verschillende delen met elkaar te laten communiceren en tot een gezamenlijke beslissing te laten komen. Zo kan er een nieuwe en gezondere innerlijke balans ontstaan, waardoor de angst kan afnemen. Dan is er meer ruimte om te verzachten vanbinnen en in ontspanning te genieten van het hier en nu. Het is een proces van groei en ontwikkeling, maar het resultaat is de moeite waard: een gevoel van innerlijke rust, vrijheid en voldoening.