Zelfhypnose: een innerlijke reis naar verandering

We hebben allemaal wel dingen die we graag anders willen in ons leven. Soms is deze verandering door een simpel wilsbesluit makkelijk te realiseren. Andere veranderingen zijn wat lastiger door te voeren. Gedurende ons leven hebben gewoonten diepe sporen in ons wezen achtergelaten, waardoor het volgen van een nieuwe koers tijd en energie kost. Dit proces kun je goed ondersteunen met zelfhypnose.

Zelfhypnose is een effectieve techniek die diepe ontspanning en vermindering van stress biedt. Maar de ware magie van zelfhypnose reikt verder dan ontspanning alleen. Het vergroot je vermogen tot zelfontdekking. Het brengt ons naar de donkere hoekjes van ons onderbewustzijn, waar verborgen overtuigingen en patronen sluimeren. Door zelfhypnose kunnen we deze aan het licht brengen, ze onderzoeken en transformeren naar nieuwe, betere versies van onszelf.
Het stelt ons in staat om onze diepste verlangens en dromen werkelijkheid te laten worden. Door de kracht van suggestie in zelfhypnose kunnen we onze geest openen voor nieuwe mogelijkheden en onze intenties diep in ons onderbewustzijn planten. Zo word jouw doel als een heldere ster aan de horizon, zodat je altijd weet welke kant je op wilt.

Maar zelfhypnose biedt meer dan alleen het vervullen van wensen. In een wereld vol afleiding en externe prikkels is zelfhypnose een oase van innerlijke rust en stilte. Het biedt ons een kostbare gelegenheid om naar binnen te keren en contact te maken met onze eigen essentie. In diepe trance kunnen we onze innerlijke stem horen. Het is als het luisteren naar de fluisteringen van ons hart, de zachte melodieën die alleen gehoord kunnen worden in de stilte van ons innerlijke heiligdom. Het is de wijsheid die ons leidt op ons levenspad en ons in staat stelt om in harmonie te leven met onze diepste waarden en verlangens.

Laten we niet vergeten dat zelfhypnose ook een krachtig hulpmiddel is voor heling. Op de juiste manier gebruikt kan het genezing brengen aan lichaam, geest en ziel. Het is als een helende balsem die pijn verzacht en trauma transformeert. Door de kracht van visualisatie en suggestie kunnen we ons onderbewustzijn instrueren om blokkades op te heffen, spanningen los te laten en balans te herstellen. Hierbij is wel de volgende disclaimer van toepassing: als er sprake is van trauma is het belangrijk om dit in de eerste instantie onder begeleiding van een zorgprofessional te doen. Heb je last van psychotische verschijnselen (gehad), is het ook erg belangrijk om eerst de juiste professionele begeleiding te zoeken.

Wil jij graag zelfhypnose proberen? Een van mijn favoriete technieken die ik ook cliënten leer, komt (in aangepaste vorm) uit de Da Silva-methode. In deze methode loop je een trap af, waarbij elke stap je dieper naar je binnenwereld brengt.

Methode voor Zelfhypnose: de techniek van de trap

Stap 1: Je doel bepalen

Voordat je deze zelfhypnose gaat toepassen, begin je met het bepalen van je doel. Wat wil jij bereiken met zelfhypnose? De manier waarop je je doel formuleert, is erg belangrijk. Als je dit positief en direct verwoordt alsof het al zo is, dan is de werking het krachtigst. Als je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen wilt, kun je de affirmatie “Ik ben vol zelfvertrouwen” kiezen. Hierbij is het belangrijk om ook voor jezelf te noteren hoe zelfvertrouwen voor jou voelt. Hoe voelt je lijf wanneer jij vol zelfvertrouwen bent? In welke situaties wil je dat vooral? Hoe sta je, hoe gedraag je je naar anderen toe? Hoe kijk je naar jezelf? Wat moet je loslaten om vol zelfvertrouwen te kunnen zijn?

Het is belangrijk dit soort vragen van tevoren te onderzoeken. Veel van mijn cliënten willen graag meer zelfvertrouwen, maar ze hebben diep vanbinnen een overtuiging dat ze perfect moeten zijn en geen fouten mogen maken om dat zelfvertrouwen te mogen voelen. Dan is het erg lastig om meer zelfvertrouwen te krijgen, want perfect zul je namelijk nooit zijn. Het is dan allereerst belangrijk om jezelf te accepteren met alle gebreken die je hebt. Als je namelijk diep vanbinnen in conflict bent, kun je affirmaties zeggen tot je erbij neervalt, maar dan zal het geen zoden aan de dijk zetten.

Stap 2: Ontspanning
Heb je een duidelijk doel, ga dan in een comfortabele houding zitten of liggen op een plek waar je de komende 15-30 minuten helemaal tot jezelf kunt komen, zonder gestoord te worden door telefoon of kinderen. Terwijl je ontspannen zit of ligt, word je je bewust van je ademhaling. Terwijl je rustig in- en uitademt, voel je je steeds meer ontspannen worden.

Stap 3: De trap
Visualiseer een prachtige trap voor je, als een poort naar je innerlijke wereld, waar elke trede je dichter bij je doelen en verlangens brengt. De trap heeft verschillende kleuren, telkens 5 treden in één kleur, in de volgorde: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Visualiseer nu in je geest een prachtige trap voor je. Stel je alle details voor, zoals de kleur, het materiaal en de vorm ervan. Neem even de tijd om deze trap zo levendig mogelijk in je verbeelding te creëren.

Stap 4: Stap voor stap afdalen
Voel en zie de treden onder je voeten terwijl je afdaalt, dieper en dieper in een staat van totale ontspanning. Laat je zintuigen opgaan in de kleuren van de treden en eventuele beelden, geluiden en gevoelens die je tegenkomt op deze reis. Stel je voor dat elke trede die je neemt je dieper in een staat van ontspanning en hypnose brengt. Het helpt om in jezelf te herhalen: ‘dieper en dieper met elke trede’. Neem de tijd om elke stap bewust te ervaren terwijl je naar beneden gaat.

Stap 5: Positieve suggesties
Terwijl je de trap afdaalt, kun je ook alvast positieve suggesties of affirmaties aan jezelf geven. Formuleer deze suggesties in de tegenwoordige tijd en op een positieve en bekrachtigende manier. Bijvoorbeeld: “Ik voel me met elke trede dieper ontspannen en vol vertrouwen”.

Stap 6: Aankomst op je bestemming
Als je de onderkant van de trap bereikt, stel je dan voor dat je aankomt op een prachtige plek in jouw innerlijke wereld die symbool staat voor je gewenste verandering of doel. Dit kan een rustgevende natuurlijke omgeving zijn of een specifieke plek die voor jou betekenisvol is. Terwijl je onbewuste de beelden omhoog brengt, kun je je trance nog verdiepen, door van 10 naar 1 tellen en bij 1 zeg je tegen jezelf: ‘nu ben ik in diepe staat van trance’.

Stap 7: Versterk je suggesties
Eenmaal op je bestemming aangekomen, herhaal je de positieve suggesties of affirmaties die je eerder hebt geformuleerd. Laat je verbeelding spreken: in jouw ideale situatie, hoe voel je je, hoe gedraag je je, hoe is je houding, wat voel je in je lichaam? Wat ruik, voel, proef, hoor je? Stel je voor hoe deze gedachten, gevoelens en sensaties zich in je onderbewuste verankeren en je helpen bij het bereiken van je gewenste veranderingen. Voel hoe elke suggestie zich in je onderbewuste nestelt als een zaadje dat wortel schiet en groeit.

Stap 8: Terug naar de trap
Wanneer je klaar bent, keer je terug naar de trap. Begin langzaam de trap weer op te lopen, terwijl je jezelf voorstelt dat je geleidelijk ontwaakt uit de diepe ontspanning en hypnose.
Naarmate je de trap oploopt, voel je jezelf steeds meer ontwaken. Neem de tijd om je bewust te worden van je lichaam en de omgeving om je heen. Je kunt tegen jezelf zeggen: ‘steeds meer wakker en wakker met elke trede’.

Stap 9: Ontwaken
Open je ogen wanneer je er klaar voor bent en neem een paar rustige ademhalingen om volledig terug te keren naar het hier en nu. Terwijl je je helemaal uitrekt kun je je voorstellen dat je als een vlinder je cocon verlaat, klaar om de wereld tegemoet te treden met vernieuwde kracht en inzicht. Je kunt van 1 naar 5 tellen, bij elke tel ben je meer wakker, waarbij je bij 5 helemaal klaar, helder en wakker bent. Het helpt om hardop tegen jezelf te zeggen: ‘ik ben nu weer helemaal klaar helder wakker!’

Stap 10: Schrijven
Eventuele ingevingen kun je opschrijven, maar probeer niet om eventuele beelden of symbolen die in je opkwamen te veel te analyseren. Het onbewuste heeft haar eigen taal, die een sterke werking heeft zonder dat je ze hoeft te begrijpen met je denkgeest.
Het is nuttig om in het dagelijks leven je vorderingen te noteren en je hierbij eerst te richten op wat al beter gaat. Vervolgens kun je benoemen waar het nog niet ging zoals je wilt en wat je een volgende keer anders zou kunnen doen om jezelf verder te helpen. Het is hierbij helpend om jouw proces te bekijken met luchtigheid. Soms klampen we onszelf vast aan hoe dingen zouden moeten zijn. Dan worden we krampachtig in ons denken en doen. Door te kijken naar wat al goed is in je leven breng je jezelf in een staat van dankbaarheid en is het zoveel makkelijker om geluk te ervaren.

Vind je het lastig om zelfhypnose toe te passen? Je bent zeker niet de enige. Soms is er eerst ervaring met hypnose nodig bij een hypnotherapeut. Bovendien zijn er veel verschillende technieken voor zelfhypnose, misschien past een andere techniek beter bij je.
Mocht je hulp willen bij een passende techniek, het bepalen van je doelen of het naar boven brengen van innerlijke conflicten of beperkende overtuigingen? Je bent altijd welkom in mijn praktijk.

Ik wens je veel succes, dankbaarheid en geluk toe.

Dit artikel
Wil je reageren op dit artikel?