Hartbewaking #23 – Ontspanning en de nervus vagus

Heb je moeite met ontspannen? Als Hartbewaking deze week geef ik een praktische oefening die werkt op je nervus vagus, ofwel ‘de zwervende zenuw’. Deze tiende (en grootste) hersenzenuw loopt van de hersenstam naar al je buikorganen en speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van je autonome zenuwstelsel. 

De oefening die ik in het filmpje geef (omringd door vogels:) is een praktisch onderdeel van de polyvagaaltheorie van Stanley Rosenberg. Over deze theorie zal ik de komende tijd meer informatie plaatsen. Het filmpje momenteel nog te groot voor mijn website, maar je kunt het voorlopig in ieder geval bekijken op mijn Instagram. Onderaan mijn homepage op deze website kun je het rechtstreeks bekijken onder Hartbewaking #23.

Probeer het eens uit, kijk wat het voor je doet.

Met deze belangrijke disclaimer: naast ontspanning kan deze oefening ook een ontlading van emoties brengen. Voor velen is dat een fijne ervaring, maar voor sommigen misschien ook wat overdonderend. Heb je vragen of is het teveel voor je, neem gerust contact met mij of een andere hulpverlener op. Blijf er niet alleen mee rondlopen! 

Liefs en een fijne dag. 

Deze hartbewaking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *