HARTBEWAKING # 51 – Elkaar naar huis wandelen

Samenleven is een uitdaging, vooral wanneer we botsen met onze medemensen. Het is soms echt een beproeving om zij aan zij te leven. Zoals Sartre ooit treffend zei: “De hel, dat zijn de Anderen.” Laten we eerlijk zijn, sommige van die “Anderen” kunnen ons echt tot waanzin drijven. Maar vaak projecteren we onbewust onze eigen duisternis op hen. Deze confrontaties met anderen confronteren ons met onszelf, met onze eigen handelingen, en met de gevolgen van verkeerde keuzes, evenals het lijden en de vervreemding die dat met zich meebrengt.

Wanneer we die innerlijke duisternis onder ogen zien en erkennen dat het eigenlijk een onbewuste interne strijd is die zich in de buitenwereld weerspiegelt, kunnen we beginnen met de genezing. Op deze manier dragen anderen bij aan onze persoonlijke heelwording. Anderen kunnen ook een bron van vreugde en liefde zijn. Denk aan je geliefde of je kind, die je hart vullen met liefde. Zelfs een vreemdeling op straat, waar de eenzaamheid vanaf straalt, kan een diep gevoel van mededogen oproepen. Uiteindelijk kan zelfs die ene persoon die je diep heeft gekwetst, een kans bieden voor genezing, als je er op een bewuste manier mee om kunt gaan. Natuurlijk is dat soms makkelijker dan andere keren, maar als het lukt, brengt het ons steeds dichter bij onze eigen kern. Door het omarmen van het vreemde in anderen, leren we meer van onszelf te houden.

Filosofe Joke Hermsen benadrukt dat het overbruggen van tegenstellingen een gevoel van thuiskomen met zich meebrengt, juist in het spanningsveld tussen “ik” en “de ander”. Als we erin slagen om deze twee uitersten samen te brengen, vinden we ons thuis. Uiteindelijk bevinden we ons allemaal in hetzelfde schuitje, worden we geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen en worstelen we met dezelfde levensvragen. Maar in het samenzijn, in het schuren van de wrijvingen, ontdekken we beetje bij beetje ons ware zelf. We vinden onszelf, en, zoals de Perzische dichter Rumi zo mooi zei: “We wandelen elkaar naar huis.”

Laten we dat samen doen. Laten we elkaar naar huis wandelen.

Deze hartbewaking