HARTBEWAKING #57 – Innerlijke spindoctor

Hoe staat het met jouw innerlijke spindoctor?

“Spindoctor” is een begrip dat vooral bekend is uit de politiek en het bedrijfsleven. Het staat voor de positieve woordvoerder, die tracht negatieve publiciteit te voorkomen door een gunstige interpretatie van woorden of daden te verspreiden. Dit is van belang voor zowel bedrijven als politieke partijen en publieke figuren.

Psycholoog Roos Vonk heeft dit begrip gekoppeld aan ons innerlijke psychologische landschap. Iedereen heeft namelijk een innerlijke spindoctor. Deze positieve imagostrateeg laat je altijd weten hoe goed je het doet en als de dingen wat minder gaan, ach, dan ligt dat echt niet (alleen) aan jou. De spindoctor heeft zelfs de neiging de waarheid om te buigen voor het meest gunstige effect voor jou.

Hoe presteert jouw spindoctor eigenlijk? Krijgt hij wel genoeg fte’s in jouw innerlijke ‘bedrijf’?
Is het tijd voor een functioneringsgesprek?

Bij sommige mensen is de spindoctor nogal ontspoord (iedereen kent wel zo iemand 😏), maar in mijn praktijk zie ik meestal het tegenovergestelde. Bij veel mensen wordt deze positieve woordvoerder namelijk compleet overschaduwd door zijn tegenhanger, die vele namen kent, maar die we voor nu maar even ‘de criticus’ noemen.

De criticus kan een waardevolle kracht zijn, die zorgt dat je spindoctor niet ontspoort. Het struikelblok is dat deze tegenhanger al snel een notoire overwerker is die vrijwillig extra uren draait, terwijl je innerlijke spindoctor hooguit parttime in dienst is.

Herken je dit? Dan heb je jezelf een boeiende taak veroverd, want het is aan jou om deze twee krachten weer in evenwicht te brengen. De innerlijke criticus mag blijven, want die draagt bij aan het broodnodige evenwicht. Maar voor een gezonde innerlijke bedrijfscultuur (lees: een goede psychische gezondheid en een gerust hart), verdient de spindoctor absoluut meer uren dan de criticus.

Met warmte,
Mascha

Deze hartbewaking